Táto pochutina patrí k najstarším koreninám používaným v Európe, v starom Egypte sa používala dokonca ako liečivo. Okrem iného dokáže niekoľkonásobne urýchliť chudnutie.
Ľudia, ktorí sa stravujú zdravo a vyvážene a do jedál si pravidelne pridávajú rascu, dokážu schudnúť oveľa rýchlejšie. Toto korenie vás zbaví nielen nadbytočnej vody v organizme, ale pomôže vám aj oveľa rýchlejšie spáliť tuk v tele.
Účinky rasce potvrdené
To, že rasca skutočne pomáha pri chudnutí a dokáže ho výrazne zrýchliť, potvrdil aj nedávny výskum.
Ženám s nadváhou znížili príjem kalórií a rozdelili ich na dve skupiny. Polovica žien konzumovala (okrem iného) 1 biely jogurt denne, ostatným do neho primiešali 1 lyžičku drvenej rasce. Hoci mali obe skupiny rovnakú stravu s rovnakým príjmom kalórii,skupina, ktorá konzumovala rascu, chudla 3-krát rýchlejšie.
Ženám sa vďaka rasci rýchlejšie znižovali tukové zásoby, zlepšil sa im krvný obraz aj tuk a cholesterol v krvi.
Ženám s nadváhou znížili príjem kalórií a rozdelili ich na dve skupiny. Polovica žien konzumovala (okrem iného) 1 biely jogurt denne, ostatným do neho primiešali 1 lyžičku drvenej rasce. Hoci mali obe skupiny rovnakú stravu s rovnakým príjmom kalórii,skupina, ktorá konzumovala rascu, chudla 3-krát rýchlejšie.
Ženám sa vďaka rasci rýchlejšie znižovali tukové zásoby, zlepšil sa im krvný obraz aj tuk a cholesterol v krvi.
Čo obsahuje rasca?
Nachádza sa v nej voda, bielkoviny, vláknina, tuk, vápnik železo, horčík, fosfor, draslík, meď, selén, mangán, zinok, sodík, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, a kyselina listová.
Účinky na zdravie
- Podporuje trávenie
- Odstraňuje plynatosť
- Zvyšuje chuť do jedla
- Pomáha pravidelnému vyprázdňovaniu
- Detoxikuje organizmus
- Odstraňuje nadbytočnú vodu z tela
- Podporuje imunitný systém
- Znižuje vysoký cholesterol a krvný tlak
- Pôsobí ako prevencia proti anémii a chorobám srdca a ďalšie
Ako ju konzumovať?
- Pridávajte si lyžičku mletej rasce napríklad do bieleho jogurtu s ovsenými vločkami na raňajky.
- Pridať si ju môžete do rôznych strukovinových, či zeleninových polievok a jedál, do šalátov, príloh aj nátierok.
- Pri akútnych problémoch s trávením si môžete pripraviť aj rascový čaj.