10 superpotravín

23. ledna 2011 v 16:50 | Veverq_a |  Fit a zdravie
10 superpotravín
Červené víno na zníženie cholesterolu a horká čokoláda ako prevencia vysokého tlaku? Je to tak. Tieto "super" potraviny vám môžu predĺžiť život. (Pozn. red. - len sa na ne pozerať však nestačí.)

1. Strukoviny (hrach, šošovica, fazuľa, sója)


Prevenčné + Strukoviny pomáhajú predchádzať srdcovým ochoreniam, poruchám krvného obehu a rakovine hrubého čreva. Znižujú aj hladinu cholesterolu.
Výživové + Sacharidy a vláknina (na získanie energie), vitamíny skupiny B, vitamín A, C, niacín a minerálne látky (draslík, fosfor, horčík, železo, zinok a mangán).
Omladzujúce + Napríklad taká sója sa v Ázii výrazne podieľa na dlhovekosti miestnych obyvateľov.
Ako často * 3 - 4 x týždenne (či už ako kaša, prívarok, alebo naklíčené do šalátov).

2. Ľanový olej a semená


Prevenčné + Znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi, redukujú riziko infarktu. Zbavujú telo toxínov.
Výživové + Dôležité nenasýtené mastné kyseliny omega 3, ktoré sa v bežnej strave nevyskytujú.
Omladzujúce + Vysoký obsah antioxidantov, ktoré vás budú chrániť pred zhubnými nádormi.
Ako často * Jedna lyžica oleja denne.

3. Horká čokoláda


Prevenčné + Pozitívne pôsobí proti stresu a depresii, znižuje vysoký krvný tlak. Najkvalitnejšie sú druhy, ktoré obsahujú minimálne 70 - 80 % kakaa (napr. Lindt).
Výživové + Antioxidanty, železo, zinok a vitamíny B.
Omladzujúce + Vďaka vysokému podielu kakaa obsahuje aj čokoláda rastlinné flavonoidy a pôsobí tak antioxidačne. Zlé správy pre tie, ktoré sú závislé od mliečnej: tento efekt dosiahnete len pri horkej čokoláde.
Koľko * cca 50 g denne.

4. Citróny a limetky


Prevenčné + Účinné proti rakovine, v prevencii aterosklerózy a pri posilňovaní imunitného systému.
Omladzujúce + Citróny a limetky sú skvelým zdrojom jedného z najdôležitejších prírodných antioxidantov, vitamínu C.
Ako často * Šťavu z jedného druhu ovocia 3 - 4 x týždenne.

5. Červené víno


Prevenčné + Znižuje výskyt srdcových chorôb a rakoviny, zabraňuje ukladaniu tuku v tele, znižuje hladinu cholesterolu.
Omladzujúce + Zázračné molekuly polyfenolov, ktoré spomaľujú starnutie, a flavonoidov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi.
Ako často * Jeden pohárik denne (tu platí, že viac neznamená vyšší účinok, ale naopak).

6. Cesnak a cibuľa


Prevenčné + Podporujú voľný prietok krvi, čím znižujú riziko srdcových chorôb a vysokého krvného tlaku. Červené a žlté odrody cibule navyše obsahujú zlúčeniny, ktoré zmenšujú riziko nádorových ochorení a majú protizápalové účinky.
Výživové + Vysoký obsah vitamínov A, B, C, E a zinku.
Omladzujúce + Cibuľa je účinná proti osteoporóze, čo je nezanedbateľný argument pre každý váš mladý krok.
Ako často * Strúčik cesnaku denne a cibuľu každý druhý deň.

7. Zázvor (ďumbier)


Prevenčné + Stimuluje krvný obeh, má skvelé detoxikačné vlastnosti, zmierňuje nevoľnosť.
Výživové + Horčík, zinok a vitamín B6. Omladzujúce + Vďaka detoxikačným vlastnostiam čistí organizmus a ochráni vás pred ochoreniami rôzneho druhu.
Ako často * Zázvorový čaj alebo šťavu z čerstvého zázvoru zmiešanú s mrkvou, špenátom a repou každý deň.

8. Červená kapusta


Prevenčné + Pomáha predchádzať rakovine, pôsobí antidepresívne, zvyšuje odolnosť proti chorobám.
Výživové + Železo (dôležité pre chudokrvných ľudí), vitamín C, acetylchlorín (antidepresívum), antioxidanty.
Omladzujúce + Opäť je v hre vitamín C ako účinný antioxidant.
Ako často * Štvrť hlávky pokryje pätinu dennej potreby vitamínu C.

9. Vlašské orechy


Prevenčné + Blahodarný vplyv na nervy a srdce.
Výživové + Vysoko koncentrované bohatstvo esenciálnych mastných kyselín, vitamínu B6 a stopových prvkov ako zinok, meď a mangán.
Omladzujúce + S pokojnými nervami a srdcom fungujúcim ako švajčiarske hodinky budete večne mladá.
Ako často * Hrsť denne.

10. Avokádo


Prevenčné + Znižuje LDL (zlý) cholesterol a vysoký krvný tlak.
Výživové + Nenasýtené mastné kyseliny, proteíny, vitamín E a B6, železo a vláknina.
Omladzujúce + Obsahuje najväčšie množstvo vitamínu E z bežne dostupných druhov ovocia. "Éčko" je podobne ako vitamín C výborný antioxidant.
Ako často * Pravidelne pri poruchách trávenia a obehového systému.
Zdroj: Eva,www.lesk.sk
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama